7/10/25

🥖 Η μυρωδιά του ψωμιού που γέμισε το σπίτι μου





Υπάρχουν μυρωδιές που δεν ξεχνιούνται ποτέ. Μια από αυτές είναι το φρεσκοψημένο ψωμί — εκείνη η αίσθηση θαλπωρής που γεμίζει κάθε γωνιά του σπιτιού και σε κάνει να νιώθεις ότι όλα είναι στη θέση τους.

Πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «Πανεύκολο Χωριάτικο Ψωμί χωρίς Ζύμωμα». Δεν ήταν δικό μου, αλλά κάτι μέσα μου είπε “δοκίμασέ το”. Ένα ψωμί χωρίς να χρειαστεί να ζυμώσεις; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό — κι όμως, ήταν.




Η διαδικασία

Ανακάτεψα τα υλικά με τον εξής τρόπο:

1. Σε ένα μικρό μπολ διάλυσα 9 γρ. ξηρή μαγιά σε 650 ml χλιαρού νερού.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ έβαλα τα στερεά: 1 κιλό αλεύρι, 1 κουτάλι ζάχαρη και 1 κουτάλι αλάτι.

3. Ένωσα τα υγρά με τα στερεά και ανακάτεψα απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Η ζύμη ήταν υγρή και κολλώδης, όπως πρέπει.

4. Στο τέλος πρόσθεσα 2–3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ενσωμάτωσα απαλά στη ζύμη.

Την σκέπασα με μια πετσέτα και την άφησα να ξεκουραστεί περίπου 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να γεμίσει φυσαλίδες.

Μετά από αυτό, την ξαναζύμωσα απαλά πάνω στο τραπέζι, της έδωσα το σχήμα που ήθελα και την έβαλα στο ταψί, όπως στο βίντεο. Εκεί άφησα τη ζύμη να φουσκώσει ξανά πριν τη βάλω σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 °C. Ψήθηκε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει υπέροχη χρυσαφένια κόρα.




 


Yum note 🍞

Και μόλις το ψωμί βγήκε από το φούρνο, η πρώτη μπουκιά ήταν απλώς… Yum! Τραγανό απ’ έξω, αφράτο και γεμάτο αρώματα από μέσα — μια απλή, καθημερινή απόλαυση που σε κάνει να χαμογελάς με κάθε κομμάτι.





Σπιτικές Μπάρες Δημητριακών με Μέλι, Φουντούκι & Oreo

  Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που θέλεις κάτι γλυκό, αλλά όχι υπερβολικό. Κάτι που να σε γεμίσει ενέργεια, να έχει άρωμα σπιτικό και να σου ...